De ce face asta. In mintea barbatilor abuzivi ai manipulatori
Fiecare dintre noi, si eu, si tu, chiar daca nu traim pe pielea noastra drama abuzului, avem o ruda, o cunostinta, o prietena care este obligata sa indure zilnic acest calvar.
Ai vrea sa o ajuti si nu stii cum?
Incercarile tale repetate de a o sprijini, mai mult sau mai putin inspirate, au fost sortite esecului? Atunci aceasta carte este si pentru tine.
Nu te speria, nu iti propunem un tom stiintific si eclectic, impanat cu termeni de specialitate, pe care doar o mana de oameni ii pricep pe deplin. Nu te astepta nici la o diatriba impotriva ticalosului de abuzator, dublata de un bocet pe umarul bietei victime.
Nu, aceasta carte nu e nimic din toate astea. Cu cel mai calm, realist si incarcat de bun-simt ton cu putinta, cu cele mai decente si uzuale cuvinte, Bancroft izbuteste sa te ia de mana si sa te poarte prin hatisurile a ceea ce s-ar putea numi "povestea devenirii" barbatului abuzator. Incepe prin a darama, unul dupa altul, cele mai vehiculate mituri in domeniu.
De pilda, mitul traumelor din copilarie, mitul afectiunii psihice.
Da, e posibil ca un procent mic dintre barbatii abuzivi sa sufere de o maladie psihica, dar cei mai multi dintre ei aleg in deplina cunostinta de cauza, in totala luciditate, sa fie ceea ce sunt, adica niste dictatori la scara redusa. Tocmai de aceea este atat de periculos si greu de "reparat".
In contextul unei relatii abuzive, agresiunea nu este doar de ordin fizic; abuzul psihologic si afectiv lasa urme la fel de adanci, chiar mai profunde, mai greu de vindecat.
Apoi mai exista abuzul socio-economic, cultural. Femeia abuzata se simte singura, rusinata, speriata de oprobiul societatii, al prietenilor, cunostintelor, familiei.
Daca ai o prietena care isi joaca rolul tacut si trist intr-o astfel de drama, ofera-i aceasta carte. Daca tu insuti treci prin acest calvar, citeste-o fara ezitare. Caci nu e doar o carte, e o lectie de speranta si de viata. De viata mai buna. De viata decenta si normala.