Acesta culegere de texte ale lui Origen ramane o scriere esentiala in interpretarea textelor biblice.
Ea reuneste cele mai importante texte dintr-o opera impresionanta de 2.000 de tratate in mai multe ramuri ale teologiei.
Origen sistematizeaza toate cunostintele valabile ale secolului II si III dHr in incercarea de a pastra adevarul crestinismului timpuriu de asaltul tot mai furios al ereziilor in special al gnosticismului.
El creeaza o argumentare solida cu o autoritatea indiscutabila de inalta altitudine teologica dar si cu o logica data de ideile sale filozofice luptand impotriva savantilor pagani opusi crestinismului.
Totodata, cartea de fata reprezinta un indreptar pentru patristica timpurie legat de citirea si intelegerea corecta a Sfintei Scripturi in perspectiva alegorica.
Unele fragmente din Scriptura pot sa trezeasca ambiguitati serioase, asa ca aceasta carte ajuta la explicarea formularilor si relatarilor literale ale Scripturii.
Origen din Alexandria (c. 184 – c. 253), cunoscut si sub numele de Origen Adamantius, a fost un savant crestin timpuriu,– filozof si teolog, istoric si erudite, cautator de manuscrise, professor si educator, polemist redutabil si pasionat, dar in acelasi timp cosmopolit intr-o lume cosmopolita.
Origen, care a fost in tinerete impiedicat de propria mama sa devina martir ca si tatal sau (in anul 203), isi va canaliza toate eforturile intelectuale cu o ravna muceniceasca spre apararea credintei crestine pentru care el a fost oricand pregatit sa isi sacrifice viata.
El este unul dintre principalii deschizatori de drumuri pentru multe dintre lucrarile patristice de mai tarziu.
Altminteri, Filocalia nu a fost niciodata compusa de Origen in forma sa prezenta.
Meritul pastrarii si restaurarii acestor texte lumii apartine Sfintiilor Vasile cel Mare († 379) si Grigorie de Nazianz († 390) cu cele mai frumoase pagini extrase din varsta opera origenista.
„Scriptura intretese faptele inchipuite cu cele istorice, uneori vorbind despre lucruri cu totul si cu totul imposibile, alteori descriind fapte ce ar fi fost posibile, dar care nu s-au intamplat niciodata cu adevarat.
Uneori au fost introduse doar cateva cuvinte, neadevarate literal; alteori este vorba de pasaje mai lungi.
Si tot astfel trebuie sa intelegem si daruirea Legii, caci asa vom putea adesea descoperi folosul sau imediat, pe potriva nevoilor timpurilor in care a fost Ea data.”
„Cei ce doresc sa inteleaga corect Sfintele Scripturi trebuie neaparat sa fie familiari cu principiile logice adaptate folosirii lor; fara acestea, ei nu pot concepe intelesul exact al gandurilor exprimate, dupa cum s-ar cuveni.”
„Sa aveti aceeasi incredere in Sfintele Scripturi; credeti cu tarie ca sufletele voastre vor avea de castigat din simpla citire, chiar daca intelegerea voastra nu pare a primi roadele citirii acestor pasaje. Firea noastra launtrica este insa fermecata; elementele mai bune sunt hranite iar cele mai rele sunt slabite si distruse.”
„Caci noi avem o comoara in vase de lut pentru ca mareata putere a lui Dumnezeu sa poata straluci, iar nu sa se creada ca ea vine de la noi, oamenii. Caci daca obisnuitele metode de demonstratie comune oamenilor, pe care le gasim in rafturile bibliotecilor noastre, ar fi avut intaietate in fata omului, atunci pe buna dreptate credinta noastra ar fi fost banuita ca ar sta in intelepciunea omului, iar nu in puterea lui Dumnezeu; dar asa cum stau lucrurile, daca un om isi va inalta privirea, se va vadi ca propovaduirea si Cuvantul au inraurit multimea nu prin vorbe pline de intelepciune, ci prin aratarea Duhului si a Puterii.”
„Sfantul este ca un herbolog spiritual, care cerceteaza fiecare semn si fiecare litera obisnuita din Scriptura, descopera valoarea a ceea ce este scris si cum poate fi aceasta folosita, si in acelasi timp descopera ca nimic in Scriptura nu este intamplator sau nefolositor.”