Flora in slujba vietii. Marturii biblice
Flora în slujba vietii - elemente de medicina isihasta.
Nu se cunoaste raspunsul la intrebarea "de ce, de mii de ani, oamenii au folosit remedii naturiste", tinând cont ca nu se stia nici cum lucreaza acestea ?
Se stie insa, ca plantele au reprezentat dintotdeauna un important mijloc pe care omul l-a avut la dispozitie pentru tratarea diferitelor boli.
Ceea ce este important de subliniat este faptul ca fitoterapia se regaseste ca o parte integranta a medicinei herbale si se rezuma la metode terapeutice care utilizeaza plante sau produse obtinute din procesarea acestora (infuzii, decocturi, uleiuri, tincturi, pomezi, unguente s.a.m.d.) în vederea obtinerii vindecarii.
În prezent, medicina dispune de resurse limitate în ceea ce priveste preventia si tratarea bolilor grave.
Din pacate, multe persoane nu câstiga lupta cu boala, în cazul diagnosticarii cu o boala incurabila, sau, daca diagnosticul vine prea târziu, nu se mai poate face nimic pentru a interveni în salvarea unei vieti umane, iar medicul se uita neputincios cum un om se duce catre casa, fara sa i se mai dea vreo sansa de viata.
Boala poate lua prin surprindere pe oricine, dar modul în care fiecare om percepe situatia în care se afla, precum si evolutia si drumul sau catre redobândirea starii de sanatate, a armoniei si a echilibrului, depind si de forma de tratament pentru care opteaza.
Un om bolnav poate sa aleaga între calea, de multe ori limitata, propusa de medicina alopata, sau poate sa aleaga, în primul rând, o cale a Credintei în Dumnezeu, care i-a daruit acea viata, El fiind singurul ce îl poate vindeca.
Omul trebuie privit ca un tot unitar, ca o oglinda a Universului atât în plan microscopic, cât si macroscopic, iar apropierea de Dumnezeu, de credinta si de tot ceea ce a lasat El pe acest pamânt nu reprezinta o iluzie, pentru ca sta în puterea noastra ca, prin El si cu ajutorul Lui, sa ne regasim echilibrul si încrederea în fortele noastre.
De asemenea, sa nu uitam ca, oricât de bun ar fi un medic, daca acesta nu este calauzit în munca sa de Dumnezeu, nu poate ajuta un om bolnav, iar harul sau este, de asemenea, de la Dumnezeu.
Este bine de înteles un lucru foarte important: medicul trateaza, dar numai Dumnezeu vindeca, iar un sprijin important în definirea si evolutia omului pe acest pamânt îl reprezinta Biserica, prin rolul sau de a educa si de a ajuta omul sa nu se îndeparteze de buna credinta.
Finalitatea obiectivului propus în aceasta lucrare este reprezentata de obtinerea unei mai bune întelegeri asupra unui domeniu cunoscut înca din timpuri stravechi, de subliniere a rolului si rostului florei în viata omului, pornind de la ideea ca flora a fost creata de Dumnezeu, continuând cu menirea omului de a cauta si folosi flora, fie pentru vindecarea diferitelor boli, fie pentru hrana sau pentru îndepartarea diferitelor dureri, precum si dobândirea încrederii în resursele naturale pe care Dumnezeu le-a lasat atât de aproape de noi si pe care le putem folosi cu un minim de efort, în slujba sanatatii noastre