Inteligențele multiple - Noi perspectiveHoward Gardner explică de ce testele standardizate reprezintă capcane și propune în schimb educația centrată pe elev, oferind soluții pentru a preda întregii populații și a nu irosi nicio minte.
Prima ediție a "Inteligențelor multiple. Noi perspective" a fost publicată în 1993, la zece ani după Perspective ale minții, cartea care a făcut revoluție în sistemul de educație din întreaga lume.
Aici, Howard Gardner analizează inteligențele multiple folosindu-se de exemple notabile, precum Helen Keller, T.S. Eliot, Virginia Woolf, Babe Ruth sau Yehudi Menuhin, și urmărește cum a fost primită teoria sa în sistemele educaționale care au adoptat-o și au transformat-o în curriculă de bază.
Dacă am pune în practică măcar o cantitate infimă din cunoștințele pe care ni le oferă Gardner, educația ar avea ca rezultat o înțelegere mai profundă, ceea ce ar trebui să fie principalul său ideal.
– Rexford Brown
Se glumește pe seama teoriilor din psihologie cum că se aplică la cei care le emit și cu siguranță că acesta este și cazul lui Gardner: e un om creativ, deschis la minte, abil, disciplinat și stăpân pe inteligențe multiple.
E cazul să ne bucurăm că unul dintre cei mai influenți psihologi în viață și-a raportat cunoștințele la propria muncă și viață.
– Steven Pinker
Oricând Howard Gardner face apel la capacitatea sa de sinteză și la vasta erudiție de care dă dovadă indiferent de subiect, putem fi siguri că avem de-a face cu o nouă aventură intelectuală care ne va captiva cu totul.
Dacă manifestul său ar fi ascultat, viitorul copiilor noștri ar avea multe de câștigat.
– Mihaly Csikszentmihalyi