In domeniul farmaceutic si medical este necesara actualizarea permanenta a cunostintelor privind medicamentele existente pe piata farmaceutica din Romania.
Memoratorul de medicamente aduce intr-un mod clar si sistematizat aceste informatii referitoare la substantele active utilizate in terapie.
Cresterea sperantei de viata in Europa, inclusiv in tara noastra, a dus la cresterea numarului de pacienti varstnici cu comorbiditati si polimedicatie.
Presiunea exercitata asupra sistemelor de sanatate este din ce in ce mai mare
Astfel, veti putea observa o tendinta accelerata de generizare a medicamentelor prescrise in mod frecvent pe baza dovezilor clinice si a recomandarilor ghidurilor de terapie.
Toate produsele farmaceutice continand aceeasi substanta activa si autorizate la noi in tara sunt prezentate in memoratorul de medicamente, in conformitate cu clasificarea ATC, usurand astfel activitatea practicienilor care lucreaza in domeniul sanatatii.
Multe dintre ghidurile clinice de tratament au fost modificate in ultimii ani si subliniaza progresele importante in sfera terapiei biologice care se adreseaza unor patologii incomplet acoperite din punct de vedere farmacoterapeutic: neoplasm, boli rare, patologii autoimune etc.
In aceasta editie a memoratorului de medicamente au fost incluse toate medicamentele nou autorizate pentru utilizarea lor in aceste situatii.
In contextul pandemiei data de virusul SARS-CoV-2, imunizarea impotriva COVID-19 a adus certitudinea ca protejeaza fata de contractarea infectiei si reduce severitatea bolii, in cazul in care se produce infectia. De asemenea, scade riscul de spitalizare si de deces, scade riscul de a transmite mai departe boala, protejandu-i astfel pe cei din jur.
Tot in acest context au fost autorizate in regim de urgenta medicamente antivirale sau anticorpi monoclonali utilizati pentru inhibarea replicarii virale sau pentru reducerea raspunsului inflamator generat de explozia de citokine si toate aceste substante active se regasesc in editia 28 a MEMOMED-ului.
Consideram ca prezentarea sistematizata a informatiilor despre medicamente si despre formele farmaceutice inregistrate la noi in tara sunt de un real folos tuturor celor care stau in slujba sanatatii omului.
Prof. Dr. Farm. SIMONA NEGRES, Facultatea de Farmacie UMF ,,Carol Davila" Bucuresti
Pe langa informatii prinvind utilizarea memoratorului, cuprinde si articole de interes general:
NOUTATI DESPRE VACCINURILE ANTI-COVID 2019 - autori: Corina Andrei, Cristina Daniela Marineci, Cornel Chirita, Ciprian Puscasu, Simona Negres
HOMEOPATIA - FENOMEN NATURAL IN DOMENIUL FIZIOPATOLOGIEI - autori: Prof. Univ. Dr. DUMITRU DOBRESCU, Membru corespondent al Academiei Romane, Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, Medic homeopat GENTIANA CIUBUC
REFORMA TERAPIEI CU MEDICAMENTE. AJUTOR SIGUR CONTRA PANDEMIEI - autori: Prof. Univ. Dr. DUMITRU DOBRESCU, Membru corespondent al Academiei Romane, Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, Medic homeopat GENTIANA CIUBUC.