O istorie sincera a poporului roman
De la Romania Mare la Romania Socialista: o analiza lucida a actiunilor lui Titulescu, Bratianu, Iuliu Maniu, Averescu, Antonescu, a liderilor Garzii de Fier si a regilor Romaniei, ajungand pana in epoca contemporana, in care Luca, Ana Pauker si cu Dej salvau tara de "burgheji", trimitandu-i in puscariile comuniste.Aceasta carte nu este „istoria românilor” ci „o istorie a românilor” adica o viziune personala a trecutului nostru departe de orice pretentie de infailibilitate; o viziune calauzita de dorinta sincera de a arata ce a fost bine si ce a fost rau în devenirea românilor ca natiune si stat cu credinta ca totusi din experienta istoriei se poate învata ceva.
(Florin Constantiniu, O istorie sincera a poporului român)
Recomandare:
De mult nu am mai citit cu asemenea placere o carte de istorie româneasca. "O istorie sincera a poporului român a d-lui Florin Constantiniu este, dupa opinia mea, mai mult decît o carte buna: este un eveniment cultural
(George Pruteanu)
Situatia catastrofala în care se afla astazi România are doi responsabili, în afara crizei mondiale: clasa politica si masa poporului român.
Clasa politica postdecembrista nu a avut - indiferent de partid - nici un proiect national. A avut, în schimb, un unic gând: sa se capatuiasca. S-a repezit asupra României cu singurul gând al îmbogatirii. Oamenii politici au actionat ca niste vandali, distrugând si jefuind totul. Mongolii, ungurii, turcii, nemtii, rusii nu au facut românilor atâta rau cât au facut politicienii postdecembristi în doua decenii.
Dar clasa politica nu si-ar fi putut desfasura „opera" nefasta daca în calea ei ar fi întâlnit rezistenta hotarâta a opiniei publice, manifestarea viguroasa a spiritului civic.
Din nefericire, am ramas un popor de tarani - spiritul civic se naste la oras! -, o turma de oi, care se lasa exploatata, batjocorita, calcata în picioare, fara nici o tresarire de revolta sau de demnitate (Goga observase, în 1916, acelasi lucru).
Clasa politica din România este întocmai ca un raufacator sigur de impunitate. si daca stie ca nu are a se teme de nimic, atunci de ce n-ar jefui în continuare?
Proteste ca în Grecia - leaganul democratiei - sunt de neimaginat în România. asta e marele nostru blestem: o masa supusa, resemnata, incapabila sa se mobilizeze pentru un mare proiect sau pentru o mare idee.
(Florin Constantiniu, interviu in revista Istorie si Civilizatie)