Cântecelele mușcătoare ale Monei Banu se bucură de succes în lumea culturii alternative.
Ar trebui să fie fericită. Dar nu e.
Cadențele ironice, insinuante, impertinente ale vocii ei se transformă, treptat, într-o legănare melancolică, tristă.
O suferință mută iese treptat la iveală din felul în care se prostește și se alintă, parcă auto-hipnotizată, uneori în proză, alteori într-un fel de free rhyming.
Să fie vorba despre regretul după vremurile de aur ale Parazitului prietenos?
Sau după prietenia cu Vlad Lupu, destrămată când soțul ei, politologul de faimă internațională Dan Vidal, a luat locul acestuia în fruntea unui institut ce investighează crimele trecutului?
Sau despre descoperirea, făcută cu ocazia înmormântării tatălui ei, că în cavoul familiei se ascund rămășițele pământești ale unui necunoscut (și, în plus, se pare că numai complicatul și dificilul Vlad o poate ajuta să afle adevărul)?
Sau, poate, o taină și mai dureroasă se află acolo, în adânc?…
Receptare critică
„«Parazitul prietenos» se întoarce, și acum vorbește cu vocea lui de femeie, inteligentă, artistă, mușcătoare, dar empatică.
Cu acest al nou roman al seriei noir a lui Caius Dobrescu, conglomeratul uman, social, cultural, politic și poetic se amplifică, expandează, nu atât în dimensiune, cât în densitate.
De fapt, în profunzime, implodează. Lucrurile sunt la locul lor, acolo unde ceilalți s-au obișnuit cu ele, dar ascund ceva, s-a umblat la realitate și totul e în același timp familiar și straniu «ca o omidă adolescentă, așternută, în loc de pastă, pe o periuță de dinți», cum spune naratoarea cărții.”
Adrian Lăcătuș
„Recviem pentru nimeni, noul roman la fel de pasionant și de subtil ca și celelalte (Moarte în ținutul secuilor și Praf în ochi) ale seriei dedicate foștilor adolescenți din anii ’80, care se reîntâlnesc la anii maturității, arată, într-o altă variantă, în ce fel trecutul le-a prefigurat caracterele și le-a anticipat și destinele.
Un roman complet autonom, dar în același timp încadrabil într-un serial «polițist», oferind o rafinată plăcere de lectură.
Încă o surpriză pe care ne-a pregătit-o Caius Dobrescu, unul dintre cei mai proeminenți scriitori de azi, poet, romancier, eseist și teoretician al literaturii.”
Gabriela Adameșteanu