Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie
Revolutia din decembrie 1989 este un moment controversat al istoriei Romaniei. Disputele privesc atit aprecierea sintetica a evenimentului (a fost revolutie, revolta populara sau lovitura de stat?), cit si reconstituirea unora dintre momentele sale particulare si, mai ales, rolul jucat de participanti, fie ei indivizi sau institutii.
Cu un cuvint inainte al istoricului Bogdan Murgescu, studii semnate de Victor Neumann, Naja Bentzen, Mihaela Grancea, Dietmar Muller, Peter Siani-Davis, dar si relatari ale participantilor la revolutie si dezbateri, volumul propune abordari noi, multidisciplinare ale aspectelor legate de memoria si interpretarea evenimentelor din acele zile zbuciumate.
Cuprins:
Timisoara in memoria colectiva contemporana ? Retorica mortii eroice in epitaful revolutionarilor din decembrie ?89 ? ?Despre morti numai de rau.? Viata de apoi a lui Nicolae Ceausescu ca model al abjectiei in politica romaneasca ? Revolutia in societatile comuniste si postcomuniste. O agenda de cercetare pentru un studiu comparativ a doua cazuri din Balcani: Romania (1989) si Serbia (2000) ? Amintiri din 21-22 decembrie 1989 ? Precizari la dezvaluirile lui Vladimir Bukowski despre Revolutia Romana