Rușinea. De la captivitate la vindecare
Rușinea este sufleorul din culise și determină comportamentele toxice ‒ constrângerea, codependența și dependența ‒ care distrug familii și vieți.„Oh, deci așa se numește sentimentul acela care se ține ca scaiul de tine ani și ani, care te roade pe dinăuntru și îți dă viața peste cap!“ ai putea exclama citind Rușinea.
Rușinea te face să te simți lipsit de importanță.
Nu te mai iubești așa cum ești și cauți în permanență o completare exterioară.
Astfel, devii o „faptă umană“.
Când suferi de rușine toxică, îți este imposibil să fii tu însuți, iar sinele tău adevărat rămâne ascuns, în timp ce afișezi un altul, cu totul diferit.
Cartea lui John Bradshaw este un titlu clasic care a ajutat milioane de oameni să-și identifice rușinea, să-i înțeleagă resorturile, să ia măsuri și să se elibereze de sentimentele de apăsare care îi legau de greșelile trecutului.
Rolurile pe care le jucăm și prefăcătoria sunt forme ale minciunii.
Promovăm prefăcătoria și minciuna ca mod de viață, iar un astfel de trai provoacă o scindare interioară, ne învață să ne ascundem și să ne acoperim rușinea toxică, adâncindu‑ne astfel în propria izolare și singurătate.
John Bradshaw Cu cât aflăm mai mulți secretele întunecate ale acestei emoții distructive, cu atât mai puțină putere și control va avea ea asupra noastră.
Rușinea este un ghid minunat atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiștii în psihologie, din care aflăm geneza rușinii, felul în care este transmisă la nivel inconștient de către familie și modurile multifațetate prin care îți ruinează viața atunci când nu ești conștient de prezența ei.
Elena-Carmen Țuca, psihologă