Una din marile carti despre conditia umana! (Gabriel Liiceanu)Ce sa fac? Moartea ma urmareste si viata trece în goana.Învata-ma sa nu fug de moarte si sa nu las sa-mi treaca viata.
Da-mi curaj în înfruntarea greutatilor si liniste deplina în fata inevitabilului. Dezleaga-ma din strânsoarea timpului.
Arata-mi ca pretul vietii nu sta-n durata ei, ci în felul cum o folosesti, ca se poate întâmpla, ba chiar se si întâmpla foarte des, ca unul care-a trait foarte mult sa fi trait prea putin.
Spune-mi de câte ori merg la culcare: „S-ar putea sa nu te mai trezesti“, si la trezire: „S-ar putea sa nu mai dormi niciodata“.
Spune-mi la plecare: „S-ar putea sa nu te mai întorci“, si la venire: „S-ar putea sa nu mai pleci“.
Dupa ce însa vei scapa de aceasta boala, orice schimbare a locului îti va face placere.
Chiar daca ai fi gonit la capatul lumii, în orice colt salbatic de tara te-ai aseza, acea asezare, oricum ar fi, îti va parea primitoare. Intereseaza mai mult în ce stare de spirit mergi decât unde mergi si, de aceea, nu trebuie sa ne legam sufletul de nici un loc.
Trebuie sa traim cu aceasta convingere: nu m-am nascut pentru un singur colt de lume; patria mea este întreg universul…
Caci acum nu calatoresti, ci ratacesti mânat fara voie si schimbi loc dupa loc când ceea ce cauti, o viata frumoasa, se afla în orice loc.
„Nici retrasa vietuire filozofica, mângâiere comoda a unui spirit mandarin, nici viata politica numai, pentru care idealul este vana podoaba, ci zbatere dramatica între forma suprema a omului, înteleptul stoic, ce ridica pe om la masura zeilor, si tristele împrejurari ale vremii neroniene, ce-i împovarau constiinta târâta în abjectia unei epoci fara seaman.
La aceasta, intuitia vie ca traieste un sfârsit de lume, încercarea de salvare a bunului suprem, valoarea morala, presimtirea lumii noi ce se nastea, tonul «crestin» al atâtor idei. Seneca este primul om modern.“ — GHEORGHE GUTU
„Pe buna dreptate s-a spus ca Seneca este cel mai modern scriitor latin.
Cele 124 de scrisori catre prietenul sau Luciliu, guvernatorul Siciliei, alcatuiesc un tratat de morala pentru uzul posteritatii. Deschizând aceasta carte scrisa acum doua mii de ani, nu putem ocoli întrebarea daca posteritatea ne mai cuprinde si pe noi.
La ce bun sa mai citim niste epistole cu tema morala?
Ce ne mai poate învata astazi filozoful care a fost profesorul tânarului Nero, ba chiar a guvernat Imperiul în vremea lui?
Cititorul de azi poate gasi în aceste epistole de acum doua mii de ani un prototip superior al cartilor de dezvoltare personala.
Stoicii au fost printre primii care au alcatuit asemenea retete de viata, pentru eliberarea de angoasa si grija, cautând sa confere motivatie si sens atât activitatii umane, cât si împrejurarilor neasteptate ale vietii.
Cum sa avem mai multa încredere în fortele proprii? Cine suntem? Care e secretul vietuirii în armonie? Alaturi de alti autori stoici, Seneca a devenit o mina de aur pentru cartile motivationale si de dezvoltare personala din zilele noastre.“
Dionisie Pîrvuloiu