Seneca. Dialoguri si scrisori, 6 volume
"Cautam liniste, dar ea se afla în noi – în spiritualitatea noastra!"Seneca a fost supranumit si "constiinta imperiului“, opera lui articuland intr-un mod elocvent contradictiile si presiunile psihologice ale consumerismului, ale globalizarii si ale imperiului – toate aceste teme fiind de o enorma importanta pentru intreaga noastra lume de azi.Ideea ca cineva nu poate sa gaseasca pacea decat in sine – si, foarte posibil nici macar acolo – este extrem de atractiva intr-o societate fragmentata si infricosata.
Colectia cuprinde volumele:
1. Nu mai plange. ConsolatiiConsolațiile transmit celui care a suferit o pierdere ideea că nu există moarte, ci există doar Drumul pe care cel de lângă tine a luat-o înainte, iar tu va trebui să-l parcurgi singur, drept și cu demnitate.
Să-ți accepți durerea, să vibrezi cu ea, să fii transformatorul energiei ei și să mergi înainte cu mulțumire pentru ceea ce ai primit și ceea ce-ți rămâne.
2. Despre manieA-ti opri mana ridicata sa loveasca, a-ti frana pornirea violenta, a te elibera de manie - este oare posibil? Dialogul Despre manie aseaza o oglinda in fata omului maniat si-i arata chipul stramb si negru.
Un chip care nu mai este al unui om. Ca sa nu te pierzi in acest razboi cu tine insuti, invata sa nu-l incepi. Este in puterea ta, pentru ca „mania nu indrazneste nimic singura, ci doar cu acordul sufletului“.
3. Ramai cu bine (Scrisori catre Lucilius)Volumul ”Ramai cu bine” contine scrisori care au fost trimise de Seneca acum 2000 de ani si acum au ajuns la noi. Ramai cu bine nu este doar o forma de a lua ramas bun la incheierea unei scrisori, ci si o aducere aminte: “Eu plec, tu ramai cu tine. intotdeauna esti cu tine. Ai grija de ceea ce este cu adevarat al tau - timpul tau si partea ceea buna din tine!”
4. Liniste va rog. Despre linistea spiritului. Despre tihna"Liniste va rog" cuprinde doua dialoguri, "Despre linistea spiritului" si "Despre tihna".
Cautam liniste, dar ea se afla în noi – în spiritualitatea noastra. Asemenea unui muschi, calitatile sufletului se dezvolta doar prin exercitii permanente. Suntem înzestrati cu aceleasi grupe de muschi, dar fiecare dintre noi le folosim la un potential diferit.
5. Binele tau e si al meuBinele făcut din inimă, fără aşteptarea unui comision, este cea mai bună investiţie a noastră.
O binefacere este o împlinire a legii conservării energiei.
Sau circuitul Binelui în Natură. Lucrarea „Despre binefaceri” este o horă a celor trei Graţii, în care binele si recunostinţa „trec din mână în mână şi se întorc la cel ce le-a dat“.
„Lucrurile pe care le tinem în mână sunt trecătoare, ni le pot smulge si soarta, si nedreptatea; binefacerea însă dăinuie chiar după ce s-a pierdut obiectul care a purtat-o.“
6. Mai intrebat de ceDe ce oamenilor buni li se întâmplă necazuri, dacă tot există providenţă?
Care este Planul?
Dialogurile „Despre Providenţă” şi „Despre fermitatea înţeleptului” îţi oferă răspunsuri care te pot mulţumi sau nu, dar, dialoguri fiind, te invită la replică.
Existenţa oferă tuturor încercări – fiecăruia pe măsura lui.
iaţa ta nu este ceea CE suporţi, ci CUM o faci.