Sodoma. Ancheta in inima Vaticanului
Un secret bine pastrat de multa vreme poarta un nume biblic: SodomaCelibatul preotilor catolici, interzicerea de catre Biserica a folosirii metodelor de contraceptie, musamalizarea abuzurilor sexuale, demisia papei Benedict al XVI-lea, misoginia clerului, eliminarea vocatiilor sacerdotale, rezistenta fata de reformele papei Francisc – toate acestea au un punct comun.
Un secret bine pastrat de multa vreme poarta un nume biblic: Sodoma, orasul distrus de Dumnezeu ca pedeapsa pentru homosexualitatea locuitorilor lui.
Or, astazi, Vaticanul ocroteste cea mai mare comunitate homosexuala din lume.
Timp de patru ani, Frédéric Martel a realizat, între zidurile Vaticanului si în 30 de tari catolice, o ancheta care reuneste marturiile a zeci de cardinali si sute de episcopi si preoti.
Aceasta lucrare dezvaluie fata nestiuta a Bisericii: un sistem cladit, de la liceele teologice si pâna la cetatea Vaticanului, pe o viata dubla: homofobia radicala afisata, pe de o parte, si homosexualitatea practicata de persoane din rândul clerului, pe de alta parte.
E dificil de stabilit care este amploarea acestei schizofrenii a Bisericii: cu cât un prelat este mai agresiv în public fata de homosexuali, cu atât este mai probabil ca el, în viata sa personala, sa fie homosexual.
„Rigiditatea ascunde întotdeauna ceva: de cele mai multe ori, o viata dubla.“ Cuvintele papei Francisc se refera la un secret pe care aceasta ancheta tulburatoare îl dezvaluie pentru prima data.
Sodoma a fost publicata douazeci de limbi si cincizeci de tari.
Cartea se bazeaza pe un mare numar de izvoare. În timpul cercetarii în teren, care a durat mai bine de patru ani, au fost consultate aproape 1 500 de persoane. Printre ele se numara 41 de cardinali, 52 de episcopi si monseniori, 45 de nuntii apostolici si ambasadori straini si peste doua sute de preoti si seminaristi. Toate aceste discutii au avut loc în teren (fata în fata, nu la telefon, nici pe e-mail).
Acestor izvoare de prima mâna li se adauga o vasta bibliografie, care contine peste o mie de documente de referinta, carti si articole. În sfârsit, pentru a duce la bun sfârsit cercetarile pentru aceasta carte a fost mobilizata o echipa de 80 de „cercetatori“, corespondenti, consilieri, interpreti si traducatori.