Superuman. Viata la limitele capacitatii mentale si fizice
Ce înseamna sa ai abilitati exceptionale? De ce este nevoie pentru a ajunge acolo?De ce unele persoane reusesc lucruri marete, iar altele, nu, în ciuda eforturilor lor?
Ce potential are specia umana?
Biologul evolutionist Rowan Hooper are raspunsuri la aceste întrebari.
În Superuman acesta devine un ghid al realizarilor umane de exceptie – pornind de la interviuri cu „superoameni” si cu cei care au studiat cazurile lor, Hooper analizeaza factorii psihologici si genetici ai performantei de exceptie. Studiile lui sunt motivante si diverse, dezvaluind realizari care implica anduranta, putere, inteligenta si memorie.
Superuman este o celebrare fascinanta, revelatoare si motivanta pentru oricine a simtit vreodata ca ar putea sa faca ceva iesit din comun, pentru cei care vor sa aiba succes si pentru oricine este interesat de posibilitatile grandioase ale umanitatii.
În 1997, un alergator de cursa lunga pe nume Yiannis Kouros a alergat 302 kilometri în 24 de ore.
Akira Haraguchi, un japonez în vârsta de 60 de ani din Tokyo, poate sa recite primele 100 000 de zecimale ale numarului pi.
John Nunn a fost admis la Oxford University la 15 ani, fiind cel mai tânar student din ultimii 500 de ani. În urma unui atac comis de fostul ei sot, Carmen Tarleton a ramas cu rani pe 80% din corp.
Unul dintre chirurgii care au operat-o a spus ca ranile ei „nu se compara cu nimic din ce am vazut”.
Dupa trei luni în care a stat în coma, dupa numeroase grefe de piele si un transplant de fata reusit, Tarleton si-a revenit ?i în prezent este speaker motivational.
Cartea scrisa de biologul evolutionist Rowan Hooper este o cercetare impresionanta a unor abilitati umane iesite din comun si o reflectie asupra potentialului uman pe care ne lasa acestea sa îl întrevedem.
Este o carte nemaipomenita, extrem de antrenanta. Ma doare sa recunosc ca nu voi fi niciodata un superom. Ce dezamagire.
— Margaret Atwood, autoarea cartii Povestea slujitoarei, bestseller New York Times
O carte pe care cu greu o poti lasa din mâna. Hooper este un om de stiinta nepretuit – se exprima cu usurinta, este elocvent si amuzant. Mesajul pe care-l transmite aceasta carte optimista, inteligenta si valoroasa este ca toti avem un potential mai mare decât ne dam seama. Una dintre cele mai antrenante lecturi din ultima vreme.
— The London Times
Diversitatea activitatilor si abilitatilor umane despre care scrie Rowan Hooper în cartea sa este uimitoare si motivanta. Ea aminteste înca odata de adaptabilitatea incomparabila a creierului si a corpului uman, ca rezultat al evolutiei.
M-am întrebat deseori de ce altceva mai este capabil omul. Cât de departe putem ajunge? si nu în ultimul rând, cum ne putem asigura ca specia umana va supravietui suficient de mult pentru a-si împlini tot potentialul? Cartea este captivanta de la început pâna la sfârsit.
— Philip Pullman, autorul trilogiei Materiile întunecate, bestseller New York Times