Trauma, anxietate si iubire. Constelarea intentiei, calea catre o autonomie sanatoasa
De ce sunt mai anxiosi oamenii traumatizati?Ce-i face sa treaca mult mai rapid în stari de disociere psihica decât oamenii care nu au fost raniti?
Cum îi ajutam sa se desprinda din relatiile simbiotice si sa renunte la iluziile de iubire?
În volumul de fata Franz Ruppert prezinta cum, prin metoda „constelarii intentiilor", oamenii pot fi ajutati sa se desprinda, atât la nivel practic, dar si psihic, de parintii traumatizanti - care, la rândul lor, au fost traumatizati - si sa elimine treptat relatiile simbiotice din sistemul lor familial.
Numeroase studii de caz ilustreaza modul în care se poate lucra psihoterapeutic cu diferite tipuri de traume, de la traumele existentiale, la traumele simbiotice si de atasament, pentru a redobândi sanatatea psihica.
Cartea se va dovedi utila studentilor, psihologilor, psihoterapeutilor si tuturor celor interesati de sanatatea psihica si fizica.
Franz Ruppert este specializat în psihoterapia traumei si este profesor la Universitatea Catolica de Stiinte Aplicate din München.
De acelasi autor, la Editura Trei au mai aparut: Trauma, atasament, constelatii familiale (2012), Simbioza si autonomie (2015), Corpul meu, trauma mea, eul meu (2018).
Constelatiile ofera o posibilitate extraordinara de a face ca realitatea psihica a unui om sa se reflecte prin rolurile jucate de cei din grup.
Prin faptul ca ei se angajeaza ca „reprezentanti" în sondarea structurii psihice a unui client, acesta din urma dobândeste acces la propriul sau interior.
Poate recunoaste parti care‑i sunt deja bine cunoscute.
Dar întâlneste si alte parti, care au fost pâna acum inaccesibile constiintei sale sau pe care le‑a respins din constientul lui.
Prin intermediul reprezentantilor din grupul de constelatii, oricine doreste poate privi în oglinda propriului psihic si descifra structura sa
- Franz Ruppert
Se poate spune, în general, ca indiciile fizice de boala sunt urmarea unei experiente de viata pe care omul respectiv a facut‑o, dar înca nu a prelucrat‑o.
El este înca preocupat atât psihic, cât si fizic de aceasta experienta de viata „nedigerata" sau e blocat în ceea ce‑l suprasolicita si îi dauneaza.
Sensul semnalelor corpului nu poate fi asadar descifrat decât în contextul lor global si raportat la cauzele lor.
O vindecare reala nu se poate produce decât daca simptomele somatice sunt întelese în contextul experientei de viata care l‑a îmbolnavit pe om si al formelor de adaptare psihica la cele întâmplate
- Franz Ruppert