Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Viaţa şi moartea în linia întâi
-10
Viaţa şi moartea în linia întâi
Editura: Militara
Data aparitiei: 2013
Numar de pagini: 504
Autor(i): Vasile Scârneci
Editura: Militara

Viaţa şi moartea în linia întâi. Jurnal şi însemnări de război

Ardelean din Rupea, Vasile Scârneci a intrat în armata română în 1916, ca simplu soldat, deşi contribuţia sa din perioada neutralităţii în sprijinul serviciilor secrete româneşti îi conferise dreptul la o situaţie mai bună.

Înrolat în Regimentul 3 Vânători, s-a ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Viaţa şi moartea în linia întâi

Viaţa şi moartea în linia întâi

Viaţa şi moartea în linia întâi. Jurnal şi însemnări de război

Ardelean din Rupea, Vasile Scârneci a intrat în armata română în 1916, ca simplu soldat, deşi contribuţia sa din perioada neutralităţii în sprijinul serviciilor secrete româneşti îi conferise dreptul la o situaţie mai bună.

Înrolat în Regimentul 3 Vânători, s-a remarcat pe câmpul de luptă, fiind rănit de două ori şi decorat cu "Virtutea Militară".

Datorită comportamentului său de excepţie, a fost avansat sublocotenent în rezervă, la solicitarea ofiţerilor din regiment.

În anul 1918, va deveni ofiţer activ şi va fi repartizat Regimentului Vânători de Munte, armă de care va fi legată întreaga carieră a lui Scârneci.

În perioada interbelică, în paralel cu meseria armelor, şi-a cucerit un excelent renume de sportiv, fiind multiplu campion naţional la atletism şi participant la Olimpiada de Iarnă, la St Moritz, în 1928.

22 iunie 1941 îl va găsi comandant secund al Batalionului 3 Vânători de Munte, cu gradul de maior.

Mai bine de un an, Vasile Scârneci va fi, împreună cu ostaşii săi, mereu în linia întâi, participând la eliberarea nordului Bucovinei, la forţarea Nistrului, la urmărirea forţelor sovietice pe direcţia sud-est, peste Bug şi Nipru, la bătălia defensivă din Stepa Nogai şi mai ales la pătrunderea în Crimeea şi la asediul Sevastopulului.

De-a lungul acestui itinerar de luptă, marcat de fapte de eroism şi de dureroase jertfe, Vasile Scârneci a devenit comandant plin al Batalionului 3 Vânători de Munte, a fost avansat locotenent-colonel şi a fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul" clasa a III-a şi cu "Crucea de Fier", clasele I şi a II-a.

După un scurt răgaz pe coasta Crimeii, batalionul lui Scârneci va fi dislocat în apropiere de Novorossiisk luând parte la bătălia purtată pentru Cuban şi Peninsula Taman.

La sfârşitul anului 1943, după aproape doi şi jumătate petrecuţi pe front, mai tot timpul în linia întâi, Vasile Scârneci va reveni în ţară, la partea sedentară la Corpului de Munte.

După 23 august 1944, Vasile Scârneci va participa la luptele pentru eliberarea teritoriului naţional, batalionul său intrând primul în Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş.

Avansat colonel în 1945, va fi trecut în "cadru disponibil" în 1946, asemenea atâtor ofiţeri ai armatei române, încheind astfel o carieră militară prodigioasă fără recunoştinţa pe care ar fi meritat-o din plin.

Cartea de faţă este o mărturie emoţionantă a acestei biografii exemplare, un "răboj al faptelor", cum îi spune Vasile Scârneci, fără egal în memorialistica de război de la noi.

Cele 504 pagini de text şi cele 112 pagini de fotografii alb-negru reconstituie momentele dramatice ale vieţii şi morţii în lina întâi.
Carti scrise de acelasi autor:
Vasile Scârneci - Viaţa şi moartea în linia întâi (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Viaţa şi moartea în linia întâi" ?

Cine a cumparat Viaţa şi moartea în linia întâi, a mai cumparat si:
Marea carte motivationala
Klaudia Halasz-Szabo, Nikolett Sillinger
Arta japoneza
Tomoko Sato
Drumul
Vasili Grossman
Descopera lumea. Spatiul cosmic
Editie Litera
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE