La pescuit de fraieri. Economia manipularii si a inselaciunii
La pescuit de fraieri deschide o directie radical noua in teoria economica, bazata pe ideea intuitiva ca pietele daruiesc si rapesc in acelasi timp. Akerlof si Shiller dau viata acestei idei prin zeci de povesti care arata cum ne afecteaza phishingul pe toti, in aproape toate domeniileNe cheltuim banii pana la limita, dupa care ne facem griji cum sa ne platim facturile in luna urmatoare. Sistemul financiar isi ia avant, apoi se prabuseste.
Suntem ispititi, mai mult decat ne dam seama, de publicitate. Sistemul nostru politic este denaturat de bani. Platim prea mult pentru abonamentul la sala de fitness, pentru masinile, casele si cardurile noastre de credit. Companiile farmaceutice ne vand cu ingeniozitate medicamente care ne fac prea putin bine si, cateodata, sunt de-a dreptul periculoase.
La pescuit de fraieri exploreaza rolul central al manipularii si inselaciunii in toate aceste domenii si inca multe altele. Prin aceasta, explica un paradox: de ce, intr-o perioada in care o ducem mai bine decat oricand in istorie, prea multi dintre noi duc o viata de disperare muta. In acelasi timp, cartea relateaza istoriile indivizilor care s-au ridicat impotriva scamatoriilor economice – aratand cum pot fi reduse acestea prin mai multa cunoastere, reforma si reglementare.
Intr-o relatare amuzanta si plina de viata, Akerlof si Shiller arata ca, in timp ce urmarirea profitului poate sa duca la produse care ne imbogatesc viata, poate sa duca si la manipulare si inselaciune. Multe dintre inovatiile recente au condus la produse care au facilitat pacalirea publicului. Implicatiile sunt complexe si profunde. - Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie
Akerlof si Shiller ne ofera un ghid fenomenal printre capcanele pietei libere. Aceasta salvatoare revizuire a teoriei economice explica riscurile inerente de a fi jecmaniti intr-o lume a maximizarii profitului. - Nancy Folbre, profesor emerit, Universitarea Amherst, Massachussettes
Aceasta carte patrunzatoare expune o contradictie fundamentala din sistemul de piata. Consumatorii si decidentii politici sa bage de seama: afacerile dornice de profit sporesc eficienta si incurajeaza inovatia, dar sunt puternic motivate sa va manipuleze si dispun de noi instrumente sofisticate de prelucrare a datelor, care le permit sa faca acest lucru in modalitati personalizate. - Laura D'Andrea Tyson, Universitatea Berkeley
George Akerlof, este profesor de economie la Scoala de Politici Publice din cadrul Universitatii Georgetown. A devenit celebru datorita articolului „Piata de tepe: incertitudinea calitatii si mecanismul pietei”(Cartea de povesti a unui economist, Publica, 2009) in care identifica problemele majore care puteau afecta pietele caracterizate de informatia asimetrica. In 1970, articolul a fost publicat in Quarterly Journal of Economics si i-a adus autorului, in 2001, Premiul Nobel pentru Economie, alaturi de Michael Spence si Joseph E. Stiglitz. In prezent, articolul scris de Akerlof este una dintre cele mai citate surse din teoria economica moderna.
Robert J. Shiller este profesor de economie la Universitatea Yale si profesor de finante la Yale School of Management. A absolvit Universitatea din Michigan in 1967 si a primit titlul de doctor in economie din partea Institute of Technology din Massachussetts, in 1972. A scris nenumarate articole despre piete financiare, economie comportamentala si macroeconomie, dar si despre opiniile, atitudinile publice si judecatile morale legate de pietele financiare. In 2013, a primit Premiul Nobel pentru Economie alaturi de Eugene Fama si Lars Peter Hansen.