Cum a aparut viata pe Pamânt? Cine a fost primul sosit în istoria vietii : replicarea sau metabolismul?
În aceasta a doua editie extensiv revazuta a cartii sale "Originile vietii" Freeman Dyson examineaza cele doua teorii majore care încearca sa explice felul cum compusii chimici aparuti în natura s-au putut autoorganiza sub forma organismelor vii.
Opinia majoritara este ca viata a început cu molecule capabile de replicare, precursoare ale genelor actuale.
O minoritate crede ca populatii aleatorii de molecule au dezvoltat activitati metabolice înainte ca replicarea exacta sa existe si ca selectia naturala a condus evolutia celulelor spre o complexitate din ce în ce mai mare cu mult înainte de a beneficia de prezenta genelor.
Dyson analizeaza ambele teorii referindu-se la descoperiri recente importante din geologie si biologie, care au aruncat o lumina noua asupra problemelor legate de originile vietii, dorind totodata sa stimuleze noi experimente capabile sa decida care din cele doua teorii este cea corecta.
„Am încercat sa imaginez un cadru pentru originea vietii, ghidat de o filozofie personala care considera drept caracteristici primare ale vietii homeostazia, nu replicarea, diversitatea, nu uniformitatea, flexibilitatea genomului, nu tirania genei, toleranta la erorile întregului, nu precizia partilor. Modelul pe care l-am gasit este un model matematic abstract, mult prea simplu pentru a fi adevarat.
Dar modelul încorporeaza, într-o maniera nerafinata, caracteristicile calitative ale vietii pe care le consider esentiale: lejeritatea structurii si toleranta la erori. Modelul se înscrie într-o imagine generala a vietii si evolutiei mai relaxata decât conceptia traditionala.“
(Freeman DYSON)