Revolutia longevitatii. Ce ne invata neurostiintele despre viata lunga si fericita evolutia longevitatii ofera un set important de informatii cruciale:• Demonteaza mitul conform caruia memoria se degradeaza intotdeauna cu varsta
• Confirma faptul ca "durata de sanatate" - si nu "durata de viata" - este cea care conteaza
• Demonstreaza ca varsta de peste 60 de ani aduce o faza de dezvoltare unica si doar recent recunoscuta ca atare
• Recomanda ca oamenii sa priveasca spre viitor cu bucurie, caci aducerea aminte nu e neaparat un proces sanatos
Daniel Levitin studiaza stiinta care sta in spatele invataturilor pe care le putem obtine de la cei care imbatranesc cu incredere si optimism, precum si mecanismele care ne permit sa ne adaptam cultura ca sa profitam din plin de pe urma experientei si a intelepciunii celor aflati la varsta senectutii.
Prin explorarea sa cu privire la adevarata natura a procesului de imbatranire si folosindu-se de cercetarile din neurostiinte si din domeniul psihologiei diferentiale, Levitin prezinta strategii de rezilienta si mecanisme practice, cu substrat cognitiv, la care ar trebui sa apeleze toata lumea pe masura ce anii trec.
Revolutia longevitatii aduce o abordare noua si extrem de fundamentata despre felul in care ne gandim la ultimele decade de viata, si cu siguranta ca va revolutiona felul in care ne pregatim pentru varsta senectutii, atat ca indivizi, cat si in cadrul familiei sau ca cetateni intr-o societate in care speranta de viata continua sa creasca.
Cartea aceasta demonteaza ideea ca imbatranirea duce inevitabil la pierderea mobilitatii si la nefericire si ofera o adevarata comoara de sfaturi eficiente, sustinute de practica, pentru o viata mai lunga si mai buna.
- Daniel H. Pink
Pornind de la psihologia tipurilor de personalitate si dezvoltarea sistemului nervos, Daniel Levitin ne captiveaza cu povestea fascinanta a felului in care imbatraneste creierul, dezvaluindu-ne cat de plina de satisfactie poate fi viata la o varsta inaintata.
- Joseph LeDoux, profesor de neurostiinta la Universitatea din New York
Ca un elocvent purtator de cuvant al domeniului nostru de activitate, Levitin scrie despre creier cu o usurinta si o familiaritate captivante.
- David Hubel, laureatul Premiului Nobel