„Civilizația ne-a arătat că există ceva în artă și în arhitectură despre care merită să vorbim și să polemizăm."
Mary Beard
O panoramă a artei și arhitecturii occidentale de la prăbușirea Imperiului Roman și până la izbucnirea Primului Război Mondial.
Considerând că o civilizație poate fi, mai presus de toate, judecată prin arhitectura pe care a lăsat-o în urmă, Clark călătorește prin insulele Irlandei din secolul al VI-lea, prin Florența renascentistă și New Yorkul modern și arată efortul colectiv al oamenilor care au vrut să spună adevărul despre societatea lor.
Se desfășoară astfel o distribuție impresionantă de personaje care și-au dăruit toată energia pentru a ne lărgi înțelegerea lumii și a civilizației noastre.
De asemenea, Kenneth Clark scoate în evidență capodoperele pe care le-au creat — în arhitectură, sculptură și pictură, filosofie, poezie și muzică —, de la Școala din Atena a lui Rafael și până la podurile lui Brunel.
„Civilizația le-a schimbat viața multora dintre urmăritorii serialului BBC."
Mary Beard
„Civilizația are nevoie, cu siguranță, de un minimum de prosperitate materială — suficientă pentru a-i permite puțin timp liber.
Dar, mai mult decât atât, are nevoie de încredere, de încredere în societatea în care se trăiește, de credință în filosofia ei, în legile ei și în propria putere a minții."
Kenneth Clark
„Kenneth Clark e omul care a reușit cel mai bine să-și transforme sentimentele profunde pentru artă în ceva contagios. Cartea e o încântare pentru noi, publicul larg."
The Sunday Times
„Ne îndeamnă iar și iar să admirăm arta și s-o vedem de fiecare dată cu alți ochi."
The Observer
Kenneth Clark (1903–1983) a fost istoric al artei, director de muzeu și om de radio și televiziune britanic.
A fost director al National Gallery din Londra și profesor de istoria artei la Oxford.