Eseuri despre artă şi ştiinţă
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000
Eric R. Kandel este autorul bestsellerului Epoca inconștientului.
Ediţie ilustrată alb-negru și color
„Această colecţie de eseuri adună la un loc pasiunea mea de o viaţă pentru artă şi munca mea neobosită din domeniul neuroştiinţei pentru a explora modul în care percepem arta.
În centrul acestei explorări se află fascinaţia mea aparte pentru arta şi cultura Vienei de la 1900.
A fost o epocă în care schimbul liber de idei între artişti, istorici ai artei şi oameni de ştiinţă a dat naştere modernismului şi conceptului de «contribuţie a privitorului»: descoperirea faptului că arta este incompletă fără implicarea perceptuală şi emoţională a spectatorului.
Plecând de la acest concept, am început să învăţăm despre modul cum foloseşte creierul nostru reguli specializate şi universale pentru a construi lumea vizuală, ca, de pildă, ceea ce vedem într-o pictură.
În acelaşi timp însă creierul aplică unei imagini şi experienţele, amintirile şi emoţiile noastre personale.
A înţelege modul cum interacţionează aceste procese de ordin superior pentru a rezulta contribuţia privitorului este una dintre marile provocări cu care se confruntă neuroştiinţa în secolul XXI.
Artiştii înşişi recunosc importanţa proceselor inconştiente – ale lor şi ale privitorului – şi pot să le folosească în mod deliberat în actul de creaţie sau să le conteste.”
(Eric R. Kandel)
„O analiză dinamică şi erudită a experienţei artei.”
(Kirkus Reviews)
„Eseurile despre artă şi ştiinţă ale lui Eric R. Kandel reprezintă o lectură fascinantă şi incitantă care tratează minunat interacţiunea complexă dintre modul de funcţionare a creierului şi reacţiile noastre emoţionale la artă.
Este o dovadă a priceperii lui Kandel de a face ştiinţa abordabilă şi relevantă pentru experienţele noastre de zi cu zi în ceea ce priveşte arta.
Această carte este o lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de modurile profunde în care arta şi ştiinţa se intersectează pentru a ne defini percepţia asupra lumii.”
(Mental Health Affairs)