Gandirea laterala. Introducere
De ce anumiti oameni par sa aiba mereu idei noi si creative, pe când altii, la fel de inteligenti, sunt mereu în pana de astfel de idei?
Luciditate, ratiune, logica, rigoare a gândirii si, pe de alta parte, imaginatie, vis, creatie si încântare în fata unor descoperiri neasteptate: cele doua lumi au fost multa vreme considerate imposibil de reconciliat.
În zilele noastre, când viata se desfasoara sub semnul computerului si al tiraniei calculului, suntem, înca, supusi unui imperativ al creativitatii. Ni se cere, în mod obsesiv, sa fim ingeniosi si inovatori, în orice domeniu am profesa, fie ca suntem artisti de avangarda sau cofetari, contabili sau asistenti sociali.
Cartile lui Edward de Bono cladesc o punte între cele doua lumi, despartite secole la rând de filozofia clasica, oferind solutiile cele mai la îndemâna pentru ca fiecare cititor sa devina, prin exercitiu, un artizan în domeniul sau. Tehnicile propuse de el, explicate cu rigoare stiintifica, sunt uimitor de simple si distractive.
Sunt tehnici pe care le-au folosit, fara sa stie ca apeleaza la ceea ce de Bono va numi „gândire laterala“, genii precum Pasteur si Einstein. Vestea buna este ca nu trebuie sa fii un geniu pentru a beneficia de ele. Ai nevoie doar de dorinta de a explora sau de a crea si de câteva reguli simple, prezentate în volumul de fata.
„Un om care inspira, un om cu idei stralucite. De Bono nu înceteaza sa ne stârneasca uimirea cu extraordinara claritate a gândirii sale.“
Richard Branson
„În aceasta carte, extrem de bine scrisa, dr. de Bono descrie natura gândirii creative si modalitatile prin care aceasta poate fi exersata.“ Times