Un nobil primeste o vizita misterioasa, exact in momentul in care era pe punctul de a se sinucide.
Cel venit in vizita este insusi Diavolul, care, pentru a-i lua sufletul, il seduce incepand sa-i povesteasca o sumedenie de aventuri malefice despre violuri, morti, furturi.
Aceasta carte (roman negru si melodrama in acelasi timp) publicata initial ca roman-foileton, a avut o influenta enorma asupra lui Balzac, Dumas si Eugene Sue, impunand un filon terifiant, o fascinatie a crimei, o seductie a raului in general, ceea ce i-a atras numeroase acuze.
Legenda literara pastreaza si o anecdota cu privire la acest roman.
In 1840, se petrece o intamplare celebra numita in istoria Frantei "Afacerea Lafarge", caz care a beneficiat de o mediatizare incredibila in epoca.
Madame Lafarge (in imagine), protagonista acestui caz, este acuzata ca si-a otravit sotul si soacra cu arsenic (nici astazi nu se stie daca ea a fost vinovata sau nu), iar in momentul arestarii, se spune ca s-a gasit asupra ei un exemplar din Memoriile Diavolului.
Presa a titrat atunci: "Sa nu va mire daca cei ce citesc aceasta carte malefica isi vor ucide intr-o zi toata familia cu arsenic"
Memoriile Diavolului ofera o paleta completa a tuturor faptelor reprobabile, posibile si imaginare: omor, viol, incest, adulter, copii abandonati si paternitati inselatoare, totul cu un stil literar impresionant.
Frederic Soulie este considerat inventatorul romanului-foileton iar "Memoriile" sunt primul mare succes al acestui gen literar.