Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
CĂRȚILE ANLUI 2024
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Balcic. Micul paradis al Romaniei
-20
Balcic. Micul paradis al Romaniei
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2020
Numar de pagini: 189
Autor(i): Lucian Boia
Editura: Humanitas

Un Balcic real si imaginar totodata: asa cum l-au vazut, asa cum l-au vrut romanii: un colt altfel pe harta Romaniei, un fel de paradis, un loc, poate, al unor noi inceputuri.

Până la a fi românesc, din 1913, Balcicul era doar un spectacol al mării şi un seducător amalgam etnic ...
Stoc epuizat
CARTI » Istorie » Balcic. Micul paradis al Romaniei

Balcic. Micul paradis al Romaniei

Un Balcic real si imaginar totodata: asa cum l-au vazut, asa cum l-au vrut romanii: un colt altfel pe harta Romaniei, un fel de paradis, un loc, poate, al unor noi inceputuri.

Până la a fi românesc, din 1913, Balcicul era doar un spectacol al mării şi un seducător amalgam etnic şi cultural de la marginea fostului Imperiu otoman.

Dacă administraţia noastră preia un târg modest, pictorii dau aici de Orient în toată splendoarea sa, dar mai ales de un peisaj şi de o lumină cu totul aparte.

Deşi îl vizitase în 1915 şi văzuse ce era de văzut, regina Maria se îndrăgosteşte de Balcic abia în 1924, într-atât de puternic, încât îşi construieşte, pe ţărmul stâncos şi sălbatic, un adevărat paradis.

Se poate spune că datorită ei, din acest moment, mitul Balcicului nu mai are nevoie de combustia istoriei, este pur şi simplu sincron cu realitatea, ba chiar o înrâureşte, dându-i o strălucire fără egal în perioada interbelică.

Boema artistică, animatorii culturali, scriitorii, arhitecţii şi chiar şi politicienii vin vară de vară la Balcic, înfrumuseţându-l şi pregătindu-l pentru o promiţătoare carieră de staţiune marină şi culturală.

Ca orice paradis, şi Balcicul a fost pierdut. Lucian Boia l-a reconstruit însă atât de bine din fărâme de memorie, din documente şi fotografii de epocă, încât se poate spune că, printr-o carte atât de frumoasă, am recâştigat, simbolic, paradisul pierdut.

„Pentru turism, Balcicul era, într-adevăr, splendid dăruit, atât prin pitorescul lui natural, cât şi printr-un pitoresc uman, nu mai puţin bătător la ochi.

În totul, era diferit, era altfel. Istorie, legendă, cine mai ştie unde era adevărul? De fapt, translaţia spre legendă e un semn bun, un simptom de vitalitate.

Rămâne cu noi doar acea parte a trecutului susceptibilă să stârnească imaginaţia. Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar.“

(Lucian BOIA)

Ce parere ai despre cartea "Balcic. Micul paradis al Romaniei" ?

Cine a cumparat Balcic. Micul paradis al Romaniei, a mai cumparat si:
Tantarul. O istorie despre om si cel mai mortal pradator
Timothy Winegard
Mari cataclisme terestre
Immanuel Velikovsky
Războiul Troian
Barry Strauss
Tunelurile de sub zidul Berlinului
Greg Mitchell
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE