Moartea ca o floare de nu ma uita. Toporul de argint
In "Toporul de argint" facem cunostinta cu Adrian Mocanu, proaspat absolvent de stiinte Juridice.
Acesta este detasat intr-un orasel din Maramures, pentru a ancheta un caz de disparitie.
Tot cu Adrian Mocanu ne vom intalni si in "Moartea, ca o floare de "Nu-ma-uita", protagonistul fiind, de data aceasta, aflat in plina ascensiune profesionala, intr-un orasel numit M., unde ancheteaza o presupusa sinucidere.
Cu o atentie deosebita la detalii si cu o preferinta anume pentru rasturnarile de situatie, Leonida Neamtu ne ofera doua romane care ridica in rang genul politist.
Referintele culturale nu vor lipsi nici ele si nici reflectiile filozofice, toate tehnicile narative si strategiile literare fiind imbinate cu fler in aceste doua texte care va vor intriga si va vor delecta in egala masura.
Nicicand, in literatura noastra, romanul cu intriga detectivista n-a avut atat de puternice accente noir ca in proza lui Leonida Neamtu
Incepand cu romanul Toporul de argint (1964), Leonida Neamtu devine unul dintre autorii de top ai genului politist si ai romanului de aventuri in genere.
Publica, in ritm alert, volum dupa volum, in tiraje de zeci de mii de exemplare, astfel incat, in 1990, cand ii aparea ultima carte, opera sa numara vreo treizeci de titluri.