Pianistul. Amintiri din Varsovia, 1939 si 1945
Publicata în Polonia în 1946 si apoi interzisa de autoritatile comuniste, povestea pianistului si compozitorului evreu Władysław Szpilman despre lupta pentru supravietuire în ghetou si, mai apoi, într-o Varsovie distrusa, sta, prin valoarea sa documentara si umana, alaturi de cele mai cunoscute evocari ale Holocaustului.În septembrie 1939, al Doilea Razboi Mondial începea cu invadarea Poloniei.
Tânarul pianist sustinea pe 23 septembrie, la radio, un recital cu lucrari de Chopin, în zgomotul bombelor germane. Înca nu stia ca aceea era ultima transmisiune în direct înainte de distrugerea statiei de emisie de la Radio Polonia.
Avea sa se întoarca în studio în ianuarie 1945, imediat dupa eliberarea Varsoviei, si sa reia recitalul Chopin din 1939.
În acest rastimp, Władysław Szpilman pierdea tot ce poate pierde un om în vremuri de ura, frica si razboi.
Premiul pentru cea mai buna carte a anului 2000 acordat de revista Lire
• Jewish Quarterly-Wingate Literary Prize în 2000
• Marele premiu al cititoarelor revistei Elle în 2002
• Inclusa pe listele celor mai bune carti ale anului 1999 din publicatiile Los Angeles Times, Boston Globe, The Sunday Times, The Guardian, The Economist, Library Journal
• Cartea care a stat la baza filmului omonim regizat de Roman Polański, distins cu Palme d’Or si cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film în 2002 si cu trei premii Oscar în 2003 (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor – Adrien Brody, cel mai bun regizor)
• Traduceri în 38 de limbi