Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
CĂRȚILE ANLUI 2024
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Statul national-legionar
-10
Statul national-legionar
Editura: Corint
Data aparitiei: 2025
Numar de pagini: 496
Autor(i): Florin Muller
Editura: Corint
Disponibilitate: In stoc

O analiza inedita asupra statului national-legionar, din perspectiva conceptelor de "stat dual" si "regim comisarial".

Proclamarea statului national-legionar, in 6 septembrie 1940, nu a fost rezultatul vreunei victorii a "revolutiei fasciste" in Romania si nici al presiunii exercitate de Ion Antonescu asupra regelui Carol al II-lea, ci consecinta esecului total in ...
Pret: 72,00 lei
Pret: 64,80 lei
buc.
CARTI » Istorie » Statul national-legionar

Statul national-legionar

O analiza inedita asupra statului national-legionar, din perspectiva conceptelor de "stat dual" si "regim comisarial".

Proclamarea statului national-legionar, in 6 septembrie 1940, nu a fost rezultatul vreunei victorii a "revolutiei fasciste" in Romania si nici al presiunii exercitate de Ion Antonescu asupra regelui Carol al II-lea, ci consecinta esecului total in materie de politica externa a regimului carlist.

In noul sistem politic, in care generalul Antonescu era Conducator al Statului, iar Horia Sima, vicepresedinte al guvernului, s-au confruntat doua conceptii diferite: conservator-autoritarista a elementelor antonesciene si dinamic-revolutionara a adeptilor radicalismului fascist-legionar.

Cele cinci luni de existenta ale acestui adevarat "stat dual" au fost presarate cu numeroase violente si infractiuni ale membrilor Miscarii Legionare, care au atins punctul culminant prin Asasinatele de la Jilava, Snagov si Strejnicul, in 26-27 noiembrie 1940.

Cu arbitrajul celui de-Al Treilea Reich, conflictul a fost transat in 1941, cand Armata a invins rebeliunea declansata de "camasile verzi". Din acel moment, Miscarea Legionara a iesit definitiv de pe scena istorica activa a Romaniei.

"Cartea lui Florin Muller este un instrument esential pentru combaterea fantasmelor si mitologiilor falsificatoare privind fascismul romanesc.

Cu precizie si rigoare, utilizand o larga categorie de surse istorice, autorul reconstituie originile, structura de functionare si consecintele funeste ale statului national-legionar.

Acesta a fost un experiment totalitar in care crimele impotriva elitelor natiunii romane au fost realizate intr-o stare totala de anarhie, determinata de irationala dorinta de distrugere a ramasitelor democratiei, culminand cu Rebeliunea legionara din ianuarie 1941."

(Florin Abraham)

"Profesorul Florin Muller probeaza in aceasta noua carte calitatile stiute din precedentele sale lucrari: eruditie, rigoare, capacitate comprehensiva si un remarcabil simt al nuantelor.

Mai ales acum, in plina revenire a unor stafii din trecutul pe care il socoteam chiar trecut, cartea aceasta are valoare de diagnostic si de avertisment.

Un diagnostic al prapastiei reprezentate de legionarism ca doctrina si practica fascista si un avertisment despre cum si cand se poate produce rinocerizarea.

Florin Muller are dreptate: totalitarismul se bazeaza pe un nucleu de idei.

Sunt ideile salvarii prin renuntare la spiritul critic si prin afirmarea primatului colectivitatii asupra individului. Mistica legionara se pretindea izbavitoare. Consecintele ei au fost catastrofice."

(Vladimir Tismaneanu)
Carti scrise de acelasi autor:
Florin Muller - Statul national-legionar

Ce parere ai despre cartea "Statul national-legionar" ?

Cine a cumparat Statul national-legionar, a mai cumparat si:
Si eu am trait in comunism
editor Ioana Parvulescu
Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni
Liviu Cîmpeanu
Focul amorului
Constanta Vintila-Ghitulescu
Raspunsul
David Icke
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE