Ghid pentru utilizarea competenta a testelor
Testarea psihologica subliniaza principiile de baza ale psihometriei si ofera informatiile necesare pentru ?ntelegerea, evaluarea si utilizarea competenta a testelor psihologice.
Dupa o introducere ?n istoria dezvoltarii si utilizarii testelor psihologice, autoarea prezinta metodele statistice folosite cel mai frecvent ?n testare, cadrul de referinta pentru interpretarea scorurilor unui test, consideratii legate de fidelitate, validitate si construirea itemilor unui test, precum si indicatii cu privire la selectarea, administrarea si scorarea testelor si comunicarea rezultatelor obtinute.
?n fiecare capitol sunt subliniate conceptele cheie, sunt indicate resurse suplimentare relevante. Teoria si cercetarea sunt ?mbinate echilibrat ?n text, iar materialul ilustrativ este din plin prezent.
Cartea este utila at?t studentilor la psihologie, c?t si practicienilor din domeniul evaluarii psihologice, si este o lectura accesibila pentru un cititor nespecialist, interesat de domeniul testarii psihologice.
Susana Urbina este profesor de psihologie la University of North Florida, unde preda din 1976 cursuri de testare psihologica si evaluare psihologica. Este coautor al celei de-a saptea editii a Psychological Testing, alaturi de Anne Anastasi.
A publicat numeroase articole ?n domeniul testarii psihologice, a condus cercetari de validare a testelor si a fost consultant pentru proiecte de construire si standardizare a diferitelor teste. Este presedinta Comisiei pentru teste psihologice si evaluare si a Comisiei pentru practica si standarde profesionale din cadrul Asociatiei Americane de Psihologie (APA).
Cuprins:
Unu. Introducere ?n testele psihologice si utilizarea lor
Doi. Statistica esentiala pentru testare
Trei. Aspecte esentiale ale interpretarii scorurilor obtinute la test
Patru. Aspecte esentiale ale fidelitatii
Cinci. Aspecte esentiale ale validitatii
sase. Consideratii esentiale despre itemi
sapte. Aspecte esentiale ale utilizarii testelor
Anexa A. Testele disponibile comercial mentionate ?n text
Anexa B. Adresele editurilor care publica teste si ale distribuitorilor
Anexa C. Tabel al ariilor situate sub curba normala
Bibliografie
Multumiri