Demonul amiezii. O anatomie a depresiei
"Demonul Amiezii" analizeaza situatiile din toate punctele de vedere, de la tipurile de caderi psihice la tratamentele existente (nenumarate, atât clasice, cât si alternative), de la istorie la evolutie, de la ce da dependenta la cazurile extreme de suicid, si se încheie cu un capitol numit “Speranta”. Andrew Solomon îsi poarta cititorii în diverse locuri de pe Glob, inclusiv în vizita la inuitii din Groenlanda, unde aflam despre isteria polara, despre sindromul ratacitorului prin munti si despre anxietatea caiacului (convingerea ca ai apa în caiac si ca te vei scufunda, o forma de paranoia).
Depresivii intervievati de Solomon au trait experiente diferite, unii pur si simplu s-au nascut asa, au fost afectati de comportamentul parintilor din copilarie, altii au suferit experiente distrugatoare emotional. O mama al carei fiu s-a spânzurat spune: “Ma simt ca si cum degetele mi-au fost prinse într-o usa care se trânteste si am fost prinsa permanent în mijlocul tipatului”.
(Lavinia Balulescu, Adevarul)
„O calatorie de o sinceritate sfâsietoare printr-una dintre cele mai sumbre încaperi ale sufletului omenesc." (Daniel GOLEMAN)
„O imagine caleidoscopica si fascinanta a depresiei." (James Dewey Watson, Premiul Nobel pentru medicina)
Demonul amiezii exploreaza, cu imagini graitoare si pâna în strafunduri, fenomenul melancoliei si al spaimei. E o marturie cuprinzatoare, în toate sensurile – personal, stiintific, istoric si politic –, asupra depresiei clinice, a originilor ei, a modalitatilor de manifestare si a tratamentului necesar. O lucrare importanta care vorbeste despre suferinta, dar si – chiar într-o mai mare masura – despre speranta.“ (Kay Redfield Jamison, profesor de psihiatrie, Johns Hopkins School of Medicine)
„Putine carti sunt atât de puternice, de polemice si, pe alocuri, de un asemenea umor straniu... O carte clasica a epocii noastre, un text esential pentru o generatie bântuitã de depresie.“ (Mail on Sunday)
„O carte fascinanta si empatica... Captivanta, de larga respiratie, lipsita de prejudecati, utila, o marturie a fortei de care poate da dovada mintea omeneasca în confruntarea cu provocarile cele mai cumplite, o carte care ne aduce tuturor o raza de speranta.“ (Erica Wagner, The Times)
"Demonul Amiezii" volum finalist la Premiul Pulitzer, câstigator al National Book Awards si inclus în lista The Times a celor mai bune o suta de carti ale deceniului.