Lovitura de stat. Ghid practic
« În secolul al XIX-lea, francezii au trecut prin doua revolutii si doua regimuri s-au prabusit în urma unor înfrângeri militare.
Popoarele de pretutindeni au urmat exemplul francez si, astfel, durata de viata a regimurilor a manifestat o tendinta descrescatoare în timp ce durata medie de viata a supusilor lor a crescut. Aceasta realitate se afla într-un contrast marcat cu atasamentul relativ fata de sistemul monarhiei constitutionale în secolul al XIX-lea.
Atunci când grecii, bulgarii si românii s-au eliberat de sistemul colonial turcesc, ei s-au dus de îndata în Germania ca sa-si târguie o familie regala convenabila.
Coroanele, steagurile si decoratiile erau executate de artizani (englezi) de renume si cumparate de la acestia; se înaltau palate regale; si, daca se putea, în chip de beneficii suplimentare, se construiau cabane de vânatoare si se puneau la dispozitie amante regale si o aristocratie locala. Pe de alta parte, în secolul XX, popoarele au aratat o clara lipsa de interes fata de monarhii si panasul acestora.
Militarii si alte forte de dreapta s-au straduit între timp sa tina pasul cu miscarile populare, folosindu-si propriile metode ilegale pentru a pune mâna pe putere si a rasturna regimurile existente. »
Edward Nicolae Luttwak s-a nascut la Arad în 1942. Educat în Italia si în Marea Britanie, a absolvit London School of Economics în 1964 si si-a început cariera în Europa, pentru a o continua, din 1972, în Statele Unite ale Americii.
Scurta vreme profesor la universitati de prestigiu din Capitala americana (Johns Hopkins si Georgetown), si-a pastrat prin ani contactul cu mediul academic international prin conferinte si cursuri tinute ca profesor invitat, fiind de asemenea membru al Center for Strategic and International Studies din Washington, D.C.
Expert în strategie militara si relatii internationale, cu o vasta cunoastere a problematicii razboiului si pacii din Antichitate si pâna în zilele noastre, a fost consultant al Departamentului de Stat si al principalelor institutii militare americane (Office of the Secretary of Defense, National Security Council, US Navy, US Army, US Air Force), precum si ale unor tari NATO. Multe dintre cartile sale au devenit manuale universitare sau se numara printre titlurile de referinta în domeniile strategiei, geopolitcii si geoeconomiei, istoriei militare, având meritul unanim recunoscut de a fi în acelasi timp lecturi accesibile si instructive pentru un public mult mai larg decât cel al specialistilor.
Cuprins :
¦ Capitolul 1. Ce este lovitura de stat ?
Definitia loviturii de stat
Capitolul 2. Când este posibila o lovitura de stat ?
Conditii prealabile pentru lovitura de stat
Înapoierea economica
Independenta politica
Unitatea organica
Capitolul 3. Strategia loviturii de stat
Neutralizarea mijloacelor de aparare ale statului
Neutralizarea fortelor armate
Neutralizarea politiei
Neutralizarea agentiilor de securitate
Capitolul 4. Planuirea loviturii de stat
Neutralizarea fortelor politice. Elemente generale
Personalitatile din cadrul guvernului
Personalitatile din afara guvernului
Infrastructura fizica
Neutralizarea fortelor
politice. Grupurile speciale
Organizatiile religioase
Partidele politice
Sindicatele
Capitolul 5. Executarea loviturii de stat
În ajun
Alegerea momentului, succesiunea actiunilor si securitatea
Intrarea în actiune
Obiectivele-tinta de tip A
Obiectivele-tinta de tip B
Obiectivele-tinta de tip C
Situatia imediat dupa lovitura de stat
Stabilizarea propriilor forte
Stabilizarea aparatului birocratic
De la putere la autoritate – stabilizarea maselor
Anexe
Anexa A. Aspectele economice ale represiunii
Siguranta maximala si dezvoltare economica zero
Anexa B. Aspecte tactice ale loviturii de stat
Formarea echipelor active
Desfasurarea fortelor de blocaj
Anexa C. Date statistice
Indice de nume